28 iulie 2010

Interese personale...

Auzim zilnic prin toate canalele media ca este criza si ca se iau masuri de tot felul pentru a rezista si combate criza... E nu sunt economist dar imi fac calcule "babesti". Vreau sa imi impartasesc parerile... poate nu am dreptate si nu inteleg ce se intampla.... sau paote inteleg prea bine?

Ce este criza economica?
Definitie:
Criza economică = fază a ciclului economic în care se formează un surplus relativ de mărfuri în raport cu capacitatea de cumpărare limitată a populației, ceea ce duce la scăderea producției, la falimente, șomaj etc. ([MDN] Marele dicționar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000)

Mai detaliat inseamna ca diferite firme fabrica produse care nu mai au cui le vinde pentru ca nu se gasesc cumparatori pentru ca cei care ar dori sa cumpere nu isi mai permit. Oamenii au renuntat la achizitiona produsele care nu le sunt neaparat necesare. Nu isi mai schimba televizorul, nu isi mai schimba masina, nu isi mai cumpara cine stie ce robot de bucatarie..... nu ca nu ar dori sa le cumpere dar pentru ca trebuie sa aiba mancare pe masa si mancarea e foarte scumpa, medicamentele sunt scumpe, transportul este scump....

Deci cum am putea face ca acesti oameni sa inceapa sa cumpere? Dupa parerea mea in nici uncaz crescand fiscalitatea. TVA-ul a crescut la si asta s-a vazut in toate produsele. Cum isi poate inchipui un guvern ca ar putea aduce mai multi bani la buget printr-o asemenea masura? Preturile crescand oamenii se vor limita la a cumpara si mai putine lucruri, firmele mai mici care si asa abia se tineau vor muri si astfel va creste somajul. Multe firme, pentru a pastra preturile cat de cat acceptabile vor reduce din calitate si foarte probabil vor "angaja la negru". Dupa calculele mele babesti toate astea vor duce la si mai putini bani la buget si masurile luate de guvern pana acum nu au facut nimic altceva decat de a apropia si mai mult economia de un colaps total.

Care ar fi solutiile? Daca ne uitam la definitia din dictionar putem deduce simplu ca pentru a preveni criza trebuie sa stimulam consumul. Cum se poate stimula consumul in conditiile in care nivelul salariilor ar ramane constant? Eu personal vad cateva solutii:
1. Scaderea fiscalitatii. Daca firmele ar avea dari mai mici la stat ar putea scadea preturile produselor lor proportional. Ar putea chiar sa reduca si din marja lor de profit acolo unde aceasta este mare. Preturile scazand mai multi si-ar permite sa cumpere produsele si in final la buget ar putea ajunge suficienti bani pe principiul ca 1+1=2 deci mai multi contribuabili contribuind cu sume mai mici ar ajunge tot acolo unde se ajunge cand sunt mai putini cu sume mai mari...

2. O reformare a aparaului de stat. Ce inseamna asta? Stimularea firmelor private sa angajeze oameni care sunt disponibilizati de la buget. Astfel acestia ar deveni din consumatori ai banilor din buget in aducatori de bani la buget.

3. Optimizarea cheltuielilor bugetare. Acum se arunca bani pe lucruri absolut inutile.


Ei bine asta este pura teorie care logic ar trebui sa functioneze doar ca la noi romanii ar putea la fel de bine sa nu functioneze datorita mentalitatii.
Incerc sa explic si de ce cred asta:
1. pentru reducerea fiscalitatii: la noi trendul preturilor ramane ascendent orice s-ar intampla. Cand Euro creste preturile cresc pentru ca ne bazam foarte mult pe import. Teoretic cand Euro scade ar trebui sa scada si peturile. Ati vazut asta intamplandu-se undeva? Eu personal nu prea am vazut. Cand barilul de petrol ajunsese la 150 USD pretul combustibilor a cescut. Cand pretul barilului a revenit la pretul initial pretul combustibililor a pompa a scazut prea putin... Deci la noi "afaceristii" (ca nu pot sa le spun oameni de afaceri) pefera sa le creasca lor profitul decat sa scada pretul. In final tot ei pierd ca oamenii nu mai au bani si nu le mai cumpara produsele. Nu pot nega ca sunt si firme care pefera sa aiba un profit mai mic dar de la mai multi clienti dar din pacate acestia sunt putini. Daca s-ar reduce fiscalitatea banuiala mea e ca s-ar intampla acelasi lucru... preturile vor ramane neschimbate sau vor scadea putin sub presiunea ziarelor, televiziunilor....
2. Asta nu se v-a intampla prea repede deoarece la noi mentalitatea ca daca esti angajat la stat ai un job "sigur". Sunt functionari care muncesc pe branci dar acestia sunt putini. Marea majoritate  "taie frunz la caini". Sa va dau un examplu. Am vazut un "soft" pentru declaratiile lunare care orice contabil trebuie sa le depuna. In era comunicarii contabilii trebuie sa duca declaratiile pe dischete de alea de 3.5". Unitati care sa le citeasca nici nu se mai fabrica.... Softul pentru declaratii este un fisier PDF cu campuri editabile anul asta (anul trecut era o aplicatie VB6 de toata jena totusi era mult mai buna decat PDF-ul de anul asta). Oare cati bani s-au platit pentru implementarea acestui soft? As fi tare curios sa aflu. De ce nu se dezvolta o aplicatie web unde orice contabil ar putea completa formularele alea fara a mai fi nevoie sa mearga sa stea la cozi sa le depuna? Daca s-ar face asa functionaii care preiau declaratiile ar fi inutili si s-ar putea duce in sistemul privat. Deci ar fi o data economie la salarii, economie la timpul contabililor, Economie la hartia care o consuma contabilii cand listeaza declaratiile., economie la dischete. Costurile de implementare ale unui astfel de sistem ar fi mai mari decat al unui amarat de PDF ar in final, pe ermen lung, toata lumea ar avea de castigat. Nu cred ca nu sa gandit nimeni la asa ceva dar as putea paria ca interesele anumitor persoane primeaza in defavoarea maselor....

3. optimizarea cheltuielilor bugetare: in Bucuresti am vazut ca au inceput sa decopertez bulevarde excelente pentru a le reasfalta. De ce nu se asfalteaza drumurile care chiar au nevoie de asfaltare? Cumva pentru ca exista interese si aici si banii luati pentru asfaltarea unor strazi mai mici necesita cheltuieli mai mari raportat la metrul patrat si profitul ar fi prea mic pentru cel care ace asfaltarea? Sunt drumuri in tara asta care sunt intr-o stare deplorabila si nu se atinge nimeni de ele. Sa zicem ca in Bucuresti s-a optimizat folosiea fondurilor si s-a facut ce era de facut si au amas bani. De ce nu se distribuie fondurile ramase acolo unde este nevoie in loc sa se cheltuie aiurea? Alta problema este folosirea fondurilor nerambursabile de la UE. Eu personal nu pot intelege cum de Romania nu reuseste sa ii cheltuie?  Este incredibil. Sa iti dea cineva bani, sa iti spuna "uite banii astia care nu trebuie sa mi-i returnezi dar trebuie sa faci asta, asta si asta cu ei". Pai ma apuc a doua zi si fac ce trebuie si cheltui banii aia cu cap. Banuiesc ca la noi primeaza iar interesele personale: adica cei care ar trebui sa faca proiectele pentru cheltuirea fondurilor au afaceri personale si prefera sa se ocupe de ele decat sa isi "piarda vremea" cu interesele romanilor.

Cand vom iesi din ciza? Eu cred ca abia peste vreo 100 de ani.... de 20 am trecut fara schimbari notabile. Ce mai urmeaza oare?

29 mai 2010

Nu avem bani!!! Oare chiar nu avem?



Am primit pe email un fişier excel care se pretinde a fi statul de plată pentru deputaţii noştri. (Click aici pentru a-l vedea şi voi) Eu înţeleg că au nevoie de salariu, că au nevoie de telefon de serviciu, că au nevoie de cazare şi că au nevoie şi de bani pentru deplasări în ţară, dar unii abuzează de aceste facilităţi. Hai să facem câteva calcule să vedem cât se poate economisi doar din cheltuielile făcute de deputaţi fără să vedem şi ce alte cheltuieli mai au ei dar nu sunt trecute aici.

Din totalul de 335 deputaţi 243 au cazare asigurată în Bucureşti, în general la hoteluri de 5 stele. Aici se cheltuiesc, în medie, 6.740 lei pe lună pentru cazarea unui singur deputat. Daca ar renunţa la hotelurile de 5 stele şi ar sta la o garsonieră (sau s-ar grupa la apartamente mai mari) s-ar putea face o economie substanţială. Chiria unei garsoniere în Bucureşti este în jur de 1.000 lei/lună. Daca mai punem şi întreţinere, curent, etc. să zicem că ajungem la un maxim de 2.000 lei/luna pentru fiecare deputat (2.000 este deja puţin exagerat). Deci ar fi o economie de 4.740 lei pentru fiecare din cei 243 deputaţi care au cheltuieli cu cazarea în Bucureşti.

Eu nu prea ştiu ce înseamnă "diurna pentru deplasare în Bucureşti" de care beneficiază toţi deputaţii (cu câteva excepţii) şi este o medie de 1.780 lei de persoană. Păi daca atât ar costa transportul lunar în Bucureşti atunci toţi salariaţii din Bucureşti ar trebui să aibă salarii de cel puţin 2.500 lei pe luna.... să acopere măcar transportul. Totuşi, din câte ştiu eu, majoritatea nu au nici măcar 1.780 lei/lună. Deci sunt convins că suma alocată pentru "diurna de deplasare în Bucureşti" s-ar putea reduce la un maxim de 500 lei pe lună (unde 500 lei este deja exagerat de mult după părerea mea)... În fine ... dacă reducem la 500lei/luna pentru fiecare deputat se face economie de 1.280 lei/lună înmulţit cu 335 deputaţi.

Diurnele de deplasare în teritoriu.... Chiar este nevoie să meargă aşa des acasă deputaţii? Ar putea să stea în Bucureşti mai mult şi să îşi facă treaba.... Să nu mai obosească atât pe drum şi apoi să doarmă la şedinţe. Aici nu fac nici un calcul cu toate că sunt convins că s-ar putea economisi mult şi aici... Totuşi nu înţeleg ceva.... Diurna asta pentru ce e? Iniţial am crezut că include transport pentru că în general ei se deplasează în localităţile de domiciliu unde au unde locui şi au salar pentru mâncare. Totuşi mai este o cheltuială care apare la cam toţi cei care au diurna pentru deplasare în teritoriu. Aceasta este "Transport în ţară" şi pentru unii este fooooooaaaaarte mare.... De parcă ar fi tot timpul pe drumuri.... O estimare grosolană e că aceste doua cheltuieli s-ar putea reduce cel puţin la jumătate în total... deci (295.400 + 498.079)/2~= economie de 396.739 lei lunar.

Hai să facem un total:
  • Economia de la cazare = 4.740*243=1.151.820 RON pe lună
  • Economia la deplasare în Bucureşti = 1.280*335= 428.800 RON pe lună
  • Economia la diurna la deplasări în teritoriu şi transport în teritoriu=396.739 RON pe lună

Adunate aceste economii fac un total de aproape 2 milioane RON/lună. O pensie medie este 700 lei/lună. Deci doar din economia de la răsfăţul deputaţilor se pot plăti aproape 3.000 de pensii medii. Este un număr mic dacă facem referinţă la totalul de pensionari din ţară dar totuşi e bătaie de joc faţă de toţi pensionarii care au muncit şi contribuit o viaţă la fondul de pensii, iar acum nu le ajung banii nici măcar de medicamente...

Ce am făcut aici este doar un scurt calcul pe baza unor date primite pe email care, după o scurtă verificare, sunt 100% adevărate. Oare câte alte cheltuieli mai sunt pentru fiecare deputat şi nu sunt trecute aici? Aş putea paria că majoritatea mai cheltuiesc pe şofer personal (chiar dacă au permis de conducere), secretară personală (chiar daca ar putea fi o secretară pentru mai mulţi), consilieri peste consilieri (majoritatea slab pregătiţi), produse de papetărie, electronice ( de ultima generaţie, ca deh !!!!!! daca este de unde? ).... Astea la cat se ridica lunar? La un aşa jaf nici nu mă mir că s-a ajuns în situaţia asta... Din ce am mai auzit la radio şi TV salariul mediu la bugetari este mai mare decât cel din sectorul privat... Nu am nimic împotrivă dar sa fie distribuit civilizat şi nu ca directorul unei instituţii sa primească 1 milion RON/lună salariu şi ceilalţi angajaţi să primească minimul... in plus ... de ce să sufere acum toţi bugetarii pentru că s-au făcut angajări peste angajări când nu era nevoie ... şi acum avem câte 3-4 angajaţi pentru o treabă care o poate face un singur om capabil fără prea multă bătaie de cap... (despre asta voi vorbi într-un articol viitor pentru că am exemple clare in acest sens)

Ce părere aveţi?

18 mai 2010

Românii şi respectul faţă de alţii


Duminică dimineaţa un prieten m-a sunat şi m-a întrebat dacă nu vreau să merg să alergăm puţin în pădure la Băneasa aşa ca m-am urcat în maşină împreună cu soţia şi dus am fost. Am trecut prin faţa grădinii zoologice şi am ajuns în mica parcare aflată în capătul acesteia in jurul orei 10 dimineaţa. Erau puţine maşini acolo la ora aia. Am petrecut vreo 3 ore plimbându-ne pe aleile din pădure şi a venit vremea să plecam. Când am revenit la maşini parcarea era plină şi străduţa care ducea la drumul principal era şi ea plină cu maşini parcate pe ambele parţi ale drumului. Mai rămăsese loc doar cât sa treacă o maşina.

Bineînţeles că asta a dus la un blocaj.... maşinile care veneau de la strada principală nu puteau trece spre parcare, iar cele din parcare (inclusiv noi) nu puteau ieşi la drumul principal... era blocat totul. În imaginea alăturată vedeţi parcarea şi drumul spre parcare. Blocajul s-a produs cam acolo unde se întâlneşte săgeata roşie cu cea galbenă
Hai să analizăm problema începând cu cei care şi-au parcat maşinile pe o parte şi alta a drumului lăsând un spaţiu atât de îngust celorlalţi. Dacă îi întrebi sigur vor spune ceva de genul "şi unde ai vrea sa parchez că nu sunt parcări?" Întrebarea ar fi cumva justificată deoarece nu este o parcare mare acolo ţinând cont că este pădure, unde vine lumea să se plimbe, gradină zoologică unde vin părinţi cu copii şi grupuri de vizitatori. Totuşi eu sunt in Bucureşti de 6 ani deja si de 5 ani am şi automobil. Nu am loc de parcare plătit acasă. Nu s-a întâmplat nici măcar o data în toţi aceşti ani să nu găsesc loc de parcare. Bineînţeles că se întâmplă frecvent să nu găsesc chiar în faţa blocului. dar asta nu e motiv să îi încurc pe alţii. Pot parca şi mai departe şi pot merge pe jos acasă. De cate ori am avut treaba prin unele zone ale Bucureştiului am găsit loc de parcare.... poate nu chiar unde aveam treabă dar nici foarte departe. Tot aşa cei care au parcat pe o parte şi alta a drumului în Băneasa puteau parca puţin mai departe şi puteau veni pe jos acolo (de exemplu este parcare mare în faţa Academiei de Poliţie şi în week-end este aproape goală... am folosit acea parcare de mai multe ori). Soluţii se găsesc dacă chiar vrei să le cauţi. În cazul celor despre care vorbesc acum "nu se poate" aşa. Ei vor să aibă parcare exact acolo unde au ei nevoie şi oricând au ei nevoie. Nu îi interesează că încurcă pe alţii. Aici este vinovat atât cel care parchează, din lipsă de bun simţ şi educaţie civică, într-un loc unde încurcă pe alţii dar este vinovat şi administratorul drumului. Aceste maşini ar trebui ridicate, aplicată o amendă usturătoare şi lecţia ar fi învăţată. Nu ar mai parca în loc nepermis a doua oară. Astea sunt condiţiile şi noi, oamenii, trebuie să ne adaptăm la ce avem nu la ce visăm să avem. Nicăieri în lume nu vei găsi tot timpul locul de parcare exact acolo unde îl doreşti.
După cum spuneam mai sus trebuie să ne adaptam la situaţie. Situaţia acum era că nu puteam ieşi din parcarea respectivă spre drumul principal deoarece erau maşini care veneau de acolo şi un autobuz cu copii voia să iasă iar pe la mijlocul drumului au ajuns faţă în faţă şi nimeni nu mai putea înainta neavând loc să treacă unii pe lângă alţii. Între timp ne încolonaserăm vreo 10 maşini spre ieşire fără a mai intra pe strada ci în parcare. Singura soluţie era să dea autobuzul cu spatele pentru a trece cei care veneau din strada principală. Ei bine nesimţirea unora s-a făcut din nou simţită şi aici… autobuzul ar fi dat în spate dar avea alte maşini acolo şi şoferii nu voiau să dea în spate pentru a face loc …. ei voiau sa treacă… colac peste pupăză alţi "deştepţi" au depăşit coloana noastră şi s-au înfipt în spatele coloanei din spatele autobuzului…. Pe aceştia iar nu îi înţeleg… unde te bagi dacă vezi că şi alţii aşteaptă şi încearcă să deblocheze drumul pentru a trece???? În fine… ca de obicei, s-a ajuns la nervi, înjurături, claxoane…. De ce? Pentru că românii noştri nu vor să înţeleagă un lucru simplu: orice şofer are exact aceleaşi drepturi şi obligaţii ca oricare altul. Nu există scuze să te bagi in faţă, nu există scuze să încurci pe alţii. Toţi circulăm pe aceleaşi drumuri, în aceleaşi condiţii. Cat timp românii noştri nu vor înţelege acest lucru, indiferent de ce drumuri vom avea si indiferent de cat de numeroase si mari vor fi parcările situaţii ca cea prezentată aici tot vor fi des întâlnite la noi. Tot vor fi unii care nu vor parca la 20 de metri mai la stânga unde este un loc liber dar vor bloca o maşina parcata acolo unde vor ei sa parcheze, tot vor fi unii care se vor baga in intersecţie când e evident ca nu pot trece….
Toţi acei oameni veniseră acolo să se relaxeze şi, după ce s-au relaxat si au vrut sa plece acasă, s-au enervat, s-au certat şi au plecat acasă poate mai nervoşi decât veniseră... Ce au avut de câştigat? Dacă se comportau civilizat deblocarea drumului ar fi durat muuuuuuuult mai puţin si ei ar fi plecat acasă relaxaţi.
În concluzie: ne plângem că viaţa în România este stresantă şi plina de griji dar oare chiar numai politicienii sunt vinovaţi de asta? Oare nu tot noi oamenii de rând o facem stresantă mai mult decât o fac politicienii cu birurile care ni le impun? Hai să încercăm să revedem diferite situaţii stresante în care ne-am aflat…. oare chiar nu a fost vina noastră deloc? Eu cred ca viaţa în România s-ar putea îmbunătăţi simţitor dacă am învăţa să ne respectăm unii pe alţii. Asta ar putea fi primul pas după părerea mea. Voi ce părere aveţi?

15 mai 2010

Eu, conaţionalii mei şi străinii


Este primul meu articol şi habar nu am cu ce sa încep... voi încerca să îmi fac întâi mie o scurtă prezentare.
De când am început să merg şi să vorbesc şi până pe la 7 ani când am început şcoala am stat mai mult la ţară la bunici. În acea perioada cât şi mai târziu în vacanţe acolo, am învăţat să prăşesc, să cosesc, să încarc o căruţă cu fân, să mulg vaca ... şi, în general, cam toate muncile care se pot face la ţară. Sincer să fiu încă îmi e dor de vremurile alea... mâncam doar "mâncare sănătoasă"... cartoful, fasolea, zarzavaturile... erau din grădină, laptele de la vacile din grajd, hrănite cu iarba verde şi fân, brânza era de la oile bunicilor, fructele erau din mica livadă, ouăle din cuibarele găinilor hrănite cu grăunţe şi libere să alerge prin curte, carnea de la pui/găini din curte, de la viţelul tăiat pe ascuns pe vremea comuniştilor, de la porcul tăiat de crăciun.... şi eram roşu în obraji şi plin de energie atunci... până să ajung să stau mai mult la oraş eu nu am avut nevoie de nici o injecţie, nu am avut nici o alergie şi nici o boală .... nici măcar o simplă răceală. La şcoală am mers la oraş, dar aşteptam cu nerăbdare fiecare vacanţă să plec iar la ţară.... viaţa era mult mai simplă şi mai frumoasă la ţară.... Parcă a trecut o veşnicie de atunci.
La liceu am mers la informatică pentru că mi se părea foarte interesant... asta după ce un programator de BASIC mai în vârstă m-a iniţiat pe mine, un puştiulică în clasa a 7-a, în tainele programării. Mi se părea extraordinar ce putea el să facă şi am vrut să pot şi eu. Am făcut liceul şi, bineînţeles, pasiunea mi s-a accentuat şi am făcut şi facultatea de profil. Acum sunt programator si, sincer, chiar îmi place ce fac.... am uitat sa menţionez că şi la liceu şi la facultate nu am mers în oraşul unde m-am născut ci în alt oraş şi am stat la cămin. Ce vremuri frumoase... E destul despre mine că devin nostalgic :).
Ei bine am cunoscut mulţi oameni, am călătorit prin mai toata România (mai puţin Maramureş) şi, prin prisma meseriei, am cam văzut şi Europa şi America. De fiecare dată când am plecat din ţară m-am minunat de ceilalţi europeni dar şi de americani... când am plecat prima dată din ţară a fost în Belgia şi am fost şocat să văd ca maşinile au oprit când eu eram la o trecere de pietoni fără semafor.... am pus un picior pe trecere aşteptând să treacă maşinile şi să traversez iar ei au oprit să trec eu... am trecut dar, român fiind, am zis că e doar o coincidenţă, că şi la noi mai sunt care opresc la trecere, dar am mai încercat şi de fiecare dată, fără excepţie, au oprit. Probabil găseşti şi la ei şoferi care nu opresc, dar eu nu i-am întâlnit... deci probabil sunt muuuuuult mai rari. Oare cum de la ei se poate? Asta e doar primul exemplu care m-a trezit pe mine şi m-a pus pe gânduri. Sunt multe altele care, poate în timp, le voi povesti în alte articole.
Deci am văzut că la alţii se poate... oare la noi de ce nu se poate? Ce se poate la alţii!!?? Se poate să fie politicoşi, se poate sa nu arunce cu hârtii, sticle, peturi, pungi.... şi altele pe stradă, se poate să îţi acorde prioritate când ai dreptul la prioritate, se poate să aibă autostrăzi cu 5 benzi pe sens pe post de centura (numit la ei "ring road".... aici trebuie să menţionez că pana atunci nu am ştiut că aşa ceva există), se poate să zâmbească şi să te servească frumos la restaurant, se poate sa aibă case construite cu bun gust şi care se integrează frumos în zonă pe când la noi oricine "trebuie" să aibă cea mai mare casă chiar dacă foloseşte doar două camere din ea şi trebuie să iasă în evidenţă nu prin frumuseţe dar prin mărime... eventual vopsită cu un roşu aprins care te deranjează la ochi, se poate să aibă gărduleţ mic şi frumos la case şi nimeni să nu le distrugă florile din faţa casei pe când la noi "trebuie" un gard cât mai înalt şi mai gros (parca ar fi cetate nu casă), se poate sa lucreze cinstit şi să nu încerce să "facă rost" de ceva de pe la muncă ... etc.
Oare de ce aceste diferenţe aşa de mari la noi faţă de "ei"? Eu am câteva idei care le voi detalia în alte articole. Acesta este scopul acestui blog.