18 mai 2010

Românii şi respectul faţă de alţii


Duminică dimineaţa un prieten m-a sunat şi m-a întrebat dacă nu vreau să merg să alergăm puţin în pădure la Băneasa aşa ca m-am urcat în maşină împreună cu soţia şi dus am fost. Am trecut prin faţa grădinii zoologice şi am ajuns în mica parcare aflată în capătul acesteia in jurul orei 10 dimineaţa. Erau puţine maşini acolo la ora aia. Am petrecut vreo 3 ore plimbându-ne pe aleile din pădure şi a venit vremea să plecam. Când am revenit la maşini parcarea era plină şi străduţa care ducea la drumul principal era şi ea plină cu maşini parcate pe ambele parţi ale drumului. Mai rămăsese loc doar cât sa treacă o maşina.

Bineînţeles că asta a dus la un blocaj.... maşinile care veneau de la strada principală nu puteau trece spre parcare, iar cele din parcare (inclusiv noi) nu puteau ieşi la drumul principal... era blocat totul. În imaginea alăturată vedeţi parcarea şi drumul spre parcare. Blocajul s-a produs cam acolo unde se întâlneşte săgeata roşie cu cea galbenă
Hai să analizăm problema începând cu cei care şi-au parcat maşinile pe o parte şi alta a drumului lăsând un spaţiu atât de îngust celorlalţi. Dacă îi întrebi sigur vor spune ceva de genul "şi unde ai vrea sa parchez că nu sunt parcări?" Întrebarea ar fi cumva justificată deoarece nu este o parcare mare acolo ţinând cont că este pădure, unde vine lumea să se plimbe, gradină zoologică unde vin părinţi cu copii şi grupuri de vizitatori. Totuşi eu sunt in Bucureşti de 6 ani deja si de 5 ani am şi automobil. Nu am loc de parcare plătit acasă. Nu s-a întâmplat nici măcar o data în toţi aceşti ani să nu găsesc loc de parcare. Bineînţeles că se întâmplă frecvent să nu găsesc chiar în faţa blocului. dar asta nu e motiv să îi încurc pe alţii. Pot parca şi mai departe şi pot merge pe jos acasă. De cate ori am avut treaba prin unele zone ale Bucureştiului am găsit loc de parcare.... poate nu chiar unde aveam treabă dar nici foarte departe. Tot aşa cei care au parcat pe o parte şi alta a drumului în Băneasa puteau parca puţin mai departe şi puteau veni pe jos acolo (de exemplu este parcare mare în faţa Academiei de Poliţie şi în week-end este aproape goală... am folosit acea parcare de mai multe ori). Soluţii se găsesc dacă chiar vrei să le cauţi. În cazul celor despre care vorbesc acum "nu se poate" aşa. Ei vor să aibă parcare exact acolo unde au ei nevoie şi oricând au ei nevoie. Nu îi interesează că încurcă pe alţii. Aici este vinovat atât cel care parchează, din lipsă de bun simţ şi educaţie civică, într-un loc unde încurcă pe alţii dar este vinovat şi administratorul drumului. Aceste maşini ar trebui ridicate, aplicată o amendă usturătoare şi lecţia ar fi învăţată. Nu ar mai parca în loc nepermis a doua oară. Astea sunt condiţiile şi noi, oamenii, trebuie să ne adaptăm la ce avem nu la ce visăm să avem. Nicăieri în lume nu vei găsi tot timpul locul de parcare exact acolo unde îl doreşti.
După cum spuneam mai sus trebuie să ne adaptam la situaţie. Situaţia acum era că nu puteam ieşi din parcarea respectivă spre drumul principal deoarece erau maşini care veneau de acolo şi un autobuz cu copii voia să iasă iar pe la mijlocul drumului au ajuns faţă în faţă şi nimeni nu mai putea înainta neavând loc să treacă unii pe lângă alţii. Între timp ne încolonaserăm vreo 10 maşini spre ieşire fără a mai intra pe strada ci în parcare. Singura soluţie era să dea autobuzul cu spatele pentru a trece cei care veneau din strada principală. Ei bine nesimţirea unora s-a făcut din nou simţită şi aici… autobuzul ar fi dat în spate dar avea alte maşini acolo şi şoferii nu voiau să dea în spate pentru a face loc …. ei voiau sa treacă… colac peste pupăză alţi "deştepţi" au depăşit coloana noastră şi s-au înfipt în spatele coloanei din spatele autobuzului…. Pe aceştia iar nu îi înţeleg… unde te bagi dacă vezi că şi alţii aşteaptă şi încearcă să deblocheze drumul pentru a trece???? În fine… ca de obicei, s-a ajuns la nervi, înjurături, claxoane…. De ce? Pentru că românii noştri nu vor să înţeleagă un lucru simplu: orice şofer are exact aceleaşi drepturi şi obligaţii ca oricare altul. Nu există scuze să te bagi in faţă, nu există scuze să încurci pe alţii. Toţi circulăm pe aceleaşi drumuri, în aceleaşi condiţii. Cat timp românii noştri nu vor înţelege acest lucru, indiferent de ce drumuri vom avea si indiferent de cat de numeroase si mari vor fi parcările situaţii ca cea prezentată aici tot vor fi des întâlnite la noi. Tot vor fi unii care nu vor parca la 20 de metri mai la stânga unde este un loc liber dar vor bloca o maşina parcata acolo unde vor ei sa parcheze, tot vor fi unii care se vor baga in intersecţie când e evident ca nu pot trece….
Toţi acei oameni veniseră acolo să se relaxeze şi, după ce s-au relaxat si au vrut sa plece acasă, s-au enervat, s-au certat şi au plecat acasă poate mai nervoşi decât veniseră... Ce au avut de câştigat? Dacă se comportau civilizat deblocarea drumului ar fi durat muuuuuuuult mai puţin si ei ar fi plecat acasă relaxaţi.
În concluzie: ne plângem că viaţa în România este stresantă şi plina de griji dar oare chiar numai politicienii sunt vinovaţi de asta? Oare nu tot noi oamenii de rând o facem stresantă mai mult decât o fac politicienii cu birurile care ni le impun? Hai să încercăm să revedem diferite situaţii stresante în care ne-am aflat…. oare chiar nu a fost vina noastră deloc? Eu cred ca viaţa în România s-ar putea îmbunătăţi simţitor dacă am învăţa să ne respectăm unii pe alţii. Asta ar putea fi primul pas după părerea mea. Voi ce părere aveţi?

Un comentariu:

  1. Salut,

    Cu siguranta ca viata ar fi alta daca am invata sa ne respectam unii pe altii, insa inainte de a invata sa ne respectam unii pe altii ar trebui sa ne respectam pe noi insine. Nu poti cere nimanui sa te respecte atata timp cat tu nu te respecti. Sa te-mbraci frumos, curat cand iesi pe drum este intai respectul de sine, sa mananci o mancare de calitate si cu rabdare la prinz este o alta forma de respect fata de sine in pofida shaormei in fuga pe strada. Cred ca marea majoritate a populatiei din Romania nu au respect fata de sine si nici macar nu realizeaza acest lucru. Problema asta nu a aparut o data cu caderea regimului comunist ci a fost generata de conditiile de trai din acea perioada. Se poate vedea si acum prin sate case imense contruite de oameni si ei nu stau decat intro bucatatie mizerabila si majoritatea dintre ei nu mai au nici dinti in gura dar nu-si pun problema sa renunte la anumite obiceiuri pentru a-si conserva santatea sau pentru a repara acele greseli. Lista este imensa insa ma opresc aici. As vrea sa-nchei cu faptul ca scolarizare nu mai exista si ca cei 7 ani de acasa adeseori sunt lipsiti de elemente esentiale. Intrebare: cati ati primit educatie sexuala de la parinti, scoala etc, sau rutiera, aici intelegand nu numai pe unde sa treci drumul ?

    RăspundețiȘtergere