29 mai 2010

Nu avem bani!!! Oare chiar nu avem?



Am primit pe email un fişier excel care se pretinde a fi statul de plată pentru deputaţii noştri. (Click aici pentru a-l vedea şi voi) Eu înţeleg că au nevoie de salariu, că au nevoie de telefon de serviciu, că au nevoie de cazare şi că au nevoie şi de bani pentru deplasări în ţară, dar unii abuzează de aceste facilităţi. Hai să facem câteva calcule să vedem cât se poate economisi doar din cheltuielile făcute de deputaţi fără să vedem şi ce alte cheltuieli mai au ei dar nu sunt trecute aici.

Din totalul de 335 deputaţi 243 au cazare asigurată în Bucureşti, în general la hoteluri de 5 stele. Aici se cheltuiesc, în medie, 6.740 lei pe lună pentru cazarea unui singur deputat. Daca ar renunţa la hotelurile de 5 stele şi ar sta la o garsonieră (sau s-ar grupa la apartamente mai mari) s-ar putea face o economie substanţială. Chiria unei garsoniere în Bucureşti este în jur de 1.000 lei/lună. Daca mai punem şi întreţinere, curent, etc. să zicem că ajungem la un maxim de 2.000 lei/luna pentru fiecare deputat (2.000 este deja puţin exagerat). Deci ar fi o economie de 4.740 lei pentru fiecare din cei 243 deputaţi care au cheltuieli cu cazarea în Bucureşti.

Eu nu prea ştiu ce înseamnă "diurna pentru deplasare în Bucureşti" de care beneficiază toţi deputaţii (cu câteva excepţii) şi este o medie de 1.780 lei de persoană. Păi daca atât ar costa transportul lunar în Bucureşti atunci toţi salariaţii din Bucureşti ar trebui să aibă salarii de cel puţin 2.500 lei pe luna.... să acopere măcar transportul. Totuşi, din câte ştiu eu, majoritatea nu au nici măcar 1.780 lei/lună. Deci sunt convins că suma alocată pentru "diurna de deplasare în Bucureşti" s-ar putea reduce la un maxim de 500 lei pe lună (unde 500 lei este deja exagerat de mult după părerea mea)... În fine ... dacă reducem la 500lei/luna pentru fiecare deputat se face economie de 1.280 lei/lună înmulţit cu 335 deputaţi.

Diurnele de deplasare în teritoriu.... Chiar este nevoie să meargă aşa des acasă deputaţii? Ar putea să stea în Bucureşti mai mult şi să îşi facă treaba.... Să nu mai obosească atât pe drum şi apoi să doarmă la şedinţe. Aici nu fac nici un calcul cu toate că sunt convins că s-ar putea economisi mult şi aici... Totuşi nu înţeleg ceva.... Diurna asta pentru ce e? Iniţial am crezut că include transport pentru că în general ei se deplasează în localităţile de domiciliu unde au unde locui şi au salar pentru mâncare. Totuşi mai este o cheltuială care apare la cam toţi cei care au diurna pentru deplasare în teritoriu. Aceasta este "Transport în ţară" şi pentru unii este fooooooaaaaarte mare.... De parcă ar fi tot timpul pe drumuri.... O estimare grosolană e că aceste doua cheltuieli s-ar putea reduce cel puţin la jumătate în total... deci (295.400 + 498.079)/2~= economie de 396.739 lei lunar.

Hai să facem un total:
  • Economia de la cazare = 4.740*243=1.151.820 RON pe lună
  • Economia la deplasare în Bucureşti = 1.280*335= 428.800 RON pe lună
  • Economia la diurna la deplasări în teritoriu şi transport în teritoriu=396.739 RON pe lună

Adunate aceste economii fac un total de aproape 2 milioane RON/lună. O pensie medie este 700 lei/lună. Deci doar din economia de la răsfăţul deputaţilor se pot plăti aproape 3.000 de pensii medii. Este un număr mic dacă facem referinţă la totalul de pensionari din ţară dar totuşi e bătaie de joc faţă de toţi pensionarii care au muncit şi contribuit o viaţă la fondul de pensii, iar acum nu le ajung banii nici măcar de medicamente...

Ce am făcut aici este doar un scurt calcul pe baza unor date primite pe email care, după o scurtă verificare, sunt 100% adevărate. Oare câte alte cheltuieli mai sunt pentru fiecare deputat şi nu sunt trecute aici? Aş putea paria că majoritatea mai cheltuiesc pe şofer personal (chiar dacă au permis de conducere), secretară personală (chiar daca ar putea fi o secretară pentru mai mulţi), consilieri peste consilieri (majoritatea slab pregătiţi), produse de papetărie, electronice ( de ultima generaţie, ca deh !!!!!! daca este de unde? ).... Astea la cat se ridica lunar? La un aşa jaf nici nu mă mir că s-a ajuns în situaţia asta... Din ce am mai auzit la radio şi TV salariul mediu la bugetari este mai mare decât cel din sectorul privat... Nu am nimic împotrivă dar sa fie distribuit civilizat şi nu ca directorul unei instituţii sa primească 1 milion RON/lună salariu şi ceilalţi angajaţi să primească minimul... in plus ... de ce să sufere acum toţi bugetarii pentru că s-au făcut angajări peste angajări când nu era nevoie ... şi acum avem câte 3-4 angajaţi pentru o treabă care o poate face un singur om capabil fără prea multă bătaie de cap... (despre asta voi vorbi într-un articol viitor pentru că am exemple clare in acest sens)

Ce părere aveţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu